Παρακαλω περιμενετε...
Μεταξύ του Δήμου Καβάλας και του Γραφείου Προσκυνητών της Βαυαρίας [Bayerisches Pilgerbüro] αναπτύχθηκε στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού μια συνεργασία σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Οι Φίλιπποι, όπου ιδρύθηκε η πρώτη Χριστιανική Εκκλησία επί Ευρωπαϊκού εδάφους και όπου βαπτίστηκε η Λυδία, αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό του Απόστολου Παύλου στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με τους θρησκευτικούς τόπους στη Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα προσελκύει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον προσκυνητών από όλο τον κόσμο. Σκοπός είναι να διερευνηθεί η ανάπτυξη, από κοινού, ενός τουριστικού σχεδιασμού και επιλογών μιας διαρκούς συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού πράκτορα από την Βαυαρία και των Δήμων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Σαξονία-Άνχαλτ [Sachsen-Anhalt] ανταλλάσσουν απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο, με βιώσιμο περιφερειακό σχεδιασμό, θα μπορέσουν να μετεξελιχθούν με επιτυχία αδρανοποιημένα λιγνιτικά λατομεία. Ειδήμονες και υπηρεσιακοί παράγοντες από τους οικείους Δήμους των δύο Χωρών αναζητούν από κοινού λύσεις για την επιτυχή διαμόρφωση της οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής μεταβολής. Στο προσκήνιο της συνεργασίας βρίσκεται, ιδίως, η ανάπτυξη κοινών στρατηγικών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, για την επιτυχημένη μετάβαση προς την μεταλιγνιτική εποχή.
Το πρόγραμμα «Η μουσική ενώνει», το οποίο ξεκίνησε το 2017 μεταξύ των Μουσικών Σχολείων στην Μυτιλήνη της Λέσβου και του Ντέμιν στο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία [Mecklenburg-Vorpommern], έφτασε στο αποκορύφωμά του τον Σεπτέμβριο του 2018, με την μεγαλειώδη συναυλία στο δημοτικό θέατρο της Μυτιλήνης. Η Ευρωπαϊκή Χορωδία, η Κλασική Ορχήστρα και το Σύνολο Μπουζουκιών του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, καθώς και η φωνητική ορχήστρα του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου “Goethe” του Ντέμιν, ενθουσίασαν το κοινό. Υπήρξε μια συνάντηση 160 μαθητών και μαθητριών των δύο χωρών και μια αξέχαστη διαμονή σ’αυτό το νησί της Ελλάδος. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας της Γερμανίας.
Στην Ειδική Σχολή Ηλεκτροσυγκολλητών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου εκπαιδεύτηκαν από το έτος 2017 περίπου 100 Έλληνες Ηλεκτροσυγκολλητές, οι οποίοι έλαβαν μετά από εξετάσεις σχετική πιστοποίηση. Με αυτή τη νέα κατάρτιση που κατέκτησαν, οι συμμετέχοντες βρήκαν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυτή η επιτυχία κατέστη δυνατή μέσω της συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού επιμελητηρίου και της Γερμανικής Ένωση Ηλεκτροσυγκολλήσεων (GSI) που εδρεύει στο Ομπερχάουζεν [Oberhausen] της Γερμανίας. Η Ειδική Σχολή Ηλεκτροσυγκολλητών προσφέρει σε Έλληνες νέες προοπτικές και συμβάλει στην κάλυψη της επείγουσας ανάγκης της ελληνικής αγοράς για καταρτισμένους τεχνίτες. Όλοι οι απόφοιτοι έχουν βρει πλέον στην Κρήτη θέσεις εργασίας.
Οι εκπρόσωποι του Φυσικού Πάρκου Ζάουερλαντ – Ροτχαργκεμπίργκε [Sauerland - Rothaargebirge] στην Νότια Βεστφαλία της Γερμανίας και του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου στην Ήπειρο, αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Πρόκειται για την διατήρηση της άγριας πανίδας, την ανάπτυξη τουριστικών σχεδιασμών στον τομέα του περιπατητικού τουρισμού και για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την οικολογική αξία της φύσης του τόπου τους. Αμφότερες οι πλευρές επωφελήθηκαν από τις εμπειρίες της άλλης πλευράς. Η επίσκεψη εκπροσώπων του Φυσικού Πάρκου στο Γεωπάρκο της Ηπείρου αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας.
Η νήσος Χίος στο Βόρειο Αιγαίο σχεδιάζει μια νέα οργάνωση της διαχείρισης απορριμμάτων. Με την εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του St. Ingbert και του ελληνικού Δήμου, σχετικά με την κομποστοποίηση και την ανάκτηση αποβλήτων, αλλά σχετικά και με ζητήματα όπως την οδοποιία και την ενέργεια, επιθυμούν αμφότερες οι πλευρές να διευρύνουν τις επιλογές τους. Στο πλαίσιο της ανταλλαγής μεταξύ των διοικητικών ομάδων, αποκτώνται γνώσεις σχετικά με τις υποδομές, συζητούνται διαλογικά θεσμικά και οικονομικά ζητήματα και αναπτύσσονται λύσεις.
Μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Humboldt του Greifswald είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μαθηματικό διαγωνισμό που διεξήχθη στην Σάμο και να βιώσουν τον ελληνικό πολιτισμό. Ταυτόχρονα, οι νέοι των δύο χωρών ασχολήθηκαν με το προσφυγικό πρόβλημα και τις επιπτώσεις του στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού. Η νήσος Σάμος φιλοξενεί περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες. Χιλιάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια τις πατρίδες τους και κατέληξαν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα.
Μια δράση αλληλεγγύης που αποτελεί υπόδειγμα. Η σχέση φιλίας μεταξύ του Φυρτ της Βαυαρίας και του Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης στην Πελοπόννησο, η οποία αριθμεί πλέον πάνω από 13 χρόνια ύπαρξης, καταδεικνύει ότι οι εταίροι στηρίζουν ο ένας τον άλλον και στους δύσκολους καιρούς. Μια απτή ένδειξη της στενής σχέσης φιλίας μεταξύ των δυο πόλεων αποτέλεσε και η γενναιόδωρη δωρεά ενός λεωφορείου από το Φυρτ προς τον δήμο Ξυλοκάστρου. Το λεωφορείο φέρει στην πίσω πλευρά του το έμβλημα της πόλης του Φυρτ - ένα τριφύλλι - ως σύμβολο της καλής τύχης που θα συνοδεύει την ελληνική αδελφή πόλη.
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2016, επιστήμονες του τομέα δασοκομίας του πανεπιστημίου του Ρόττενμπουργκ και συνάδελφοί τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μελέτησαν την κατάσταση των δασών στη Θάσο. Η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΕΓΣ και αποτελεί ένα μακρόπνοο έργο με αντικείμενο την παρακολούθηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στη βλάστηση και στη διάβρωση του εδάφους. Τα δυο πανεπιστημιακά ιδρύματα συνεργάστηκαν με τη δασική υπηρεσία καθώς και με τοπικούς φορείς του κλάδου τουρισμού με στόχο την εκπόνηση μιας πρότασης αναδάσωσης και τουριστικής ανάπτυξης στο νησί.
Δυο μηχανικοί της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Παιονίας επισκέφθηκαν την αντίστοιχη υπηρεσία του δήμου Ράινφελντεν στη Βάδη Βυρτεμβέργη, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στον τομέα της οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών των δυο δήμων. Στο πλαίσιο της επίσκεψης συνομίλησαν με συναδέλφους τους από διάφορα τμήματα και συμμετείχαν σε συσκέψεις εργασίας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τον τρόπο εργασίας των Γερμανών συναδέλφων τους.